Zdroj: Samosebou.cz

Když vyrazí gurmán a třídič odpadu na túru

Možná je tohle právě o vás: milujete dobré a kvalitní jídlo, přírodu a dlouhé túry (ideálně mimo civilizaci, která naše každodenní životy pohlcuje víc než dost).
Přírodu máte rádi tak, že s ní souzníte v mnoha směrech – chutná vám třebas čaj z čerstvě natrhaných kopřiv nebo šípků a stejně tak, jako přijímáte její dary, řešíte, jak naložit s odpadem, který po cestě odněkud někam vytváříte…
Před každou cestou si tak zas a znovu lámete hlavu, jak sbalit chutné jídlo – výživné a takové, co nezabere moc místa, a taky takové, po jehož konzumaci nezůstane příliš mnoho obalového odpadu – protože jak s tím odpadem uprostřed pustiny naložit?

tura_tridic_eko_samosebou

Zdroj: Unsplash.com/Alec Moore

Kvalitní jídlo na dlouhé cesty mimo civilizaci…

Dobrodružné zážitky v odlehlé přírodě představovaly pro mnohé nepříjemnou představu odbytého jídelníčku.
Opravdu jsme do sebe ještě nedávno často ládovali polévku z pytlíku, moučné opékané „špekáčky“, cosi à la lečo a chleba s paštikou.
Dnes jsou možnosti přeci jen jinde, a tak si i chuťaři mohou přijít na své a vychutnat si trampské toulky naplno…

Nezapomeňte, že je velký rozdíl, zda treky kombinujete s jízdou autem. Pokud je plán vyrazit jenom po svých, svou roli hraje každý gram i centimetr.

Jaké jsou základní požadavky na jídlo na cesty?

1. Aby jídlo zabralo v batohu málo místa;
2. aby bylo co nejlehčí;
3. aby se nekazilo a vydrželo co nejdéle;
4. aby zasytilo;
5. aby mělo živiny;
6. aby dodalo energii;
7. aby mi chutnalo;
8. aby z něj bylo co nejméně odpadu.

Hmmm, výčet požadavků na jídlo je poměrně dlouhý – jde výběrem jídla všechny tyto podmínky splnit?

tury_samosebou_tridic_eko

Zdroj: Unsplash.com/Arthur Poulin

Asi vás nepřekvapí, že nejdůležitější je mít plán! a říct si…

1. na jak dlouhou túru půjdeme? – resp. jak dlouho nebudeme mít možnost získat jídlo?
Je rozdíl, zda ráno vyrazíme a během dne či večera budeme mít možnost si dát jídlo v restauraci nebo nakoupit a někde si jídlo připravit.
2. jaké jsou podmínky túry?
Náročnost terénu: čím náročnější je terén, tím více energie spotřebujeme (důležitý je dostatečný příjem cukrů a tekutin).
Teplota ovzduší: čím je chladněji, tím více energie tělo vydá na udržení vlastní teploty (to i v klidu), pokud se zahříváme aktivitou, platí bod výše.

Tohle všechno by mělo ovlivnit výběr jídla, které si s sebou zabalíme – bude energeticky výživné? Zahřeje nás v případě potřeby? Zasytí nás?
Nezapomínejte, že jídlo nám může pomoci doplnit o jedinečné zdroje potravy i sama příroda…

susene_ovoce_samosebou

Zdroj: Pixabay.com

  • Sušené jídlo – základ každé turistické výpravy…
    Výborné jsou ovesné vločky, které si můžete ochutit různými dalšími výživnými přídavky jako kakao, med či sušené ovoce. Dnes existují i poměrně výživné a zdravé instantní směsi s ovesnými vločkami.Skvělou volbou, která doplní cukry, je sušené ovoce od jablek přes švestky, meruňky a borůvky k rozinkám, ale i další. Velmi vydatným zdrojem draslíku jsou banány – ty se ale snadno pomačkají a rychle kazí, určitě volte sušenou formu.
    Oříšky a různá semínka jsou energeticky výživné, vhodně doplní omega 3 mastné kyseliny a obvykle mají pozitivní účinek na trávení.
    Kromě toho se časopisy a internet jen hemží recepty na vlastní domácí müsli tyčinky, které spojují vše uvedené výše.
    Sušené maso je zdrojem bílkovin – jeho obrovskou předností je nízká hmotnost a dlouhá trvanlivost.
    Sušená zelenina je vhodným zdrojem vitamínů a vlákniny, nezapomeňte přibalit ani tu (k dochucování česnek, cibuli a zázvor), dále špenát, vhodná je i mrkev a řepa.
    Hladinu draslíku doplníte právě špenátem (sušené špenátové listy si s sebou můžete zabalit do papírového sáčku, pak je stačí chvíli povařit a dochutit dle libosti).
  • Pečivo na dlouhé cesty
    Běžně seženete vakuově balené pečivo, které vydrží několik dní – obvykle ale zabere více místa a ani váha není nízká, navíc po otevření začne pečivo vlhnout, drobit se a kazit.
    Vhodnou alternativou jsou kvalitní knäckebroty – jsou lehké a mají vysoký glykemický index, proto jsou vhodné na rychlé doplnění energie. Vyplatí se investovat do dražších značek, které opravdu zasytí a jsou vyrobené z kvalitních surovin, takže plní svůj účel v maximální míře…
  • Tuby s různým obsahem
    Marmelády, lososová, tuňáková nebo šunková pasta, slazené mléko, koření a mnoho dalších potravin ukrývají tuby. Jejich velkou výhodou je, že jsou skladné – přizpůsobí svůj tvar, obzvláště pokud z nich ubyl obsah, odolají výkyvům teplot a nejsou těžké.
  • Kuskus a instantní těstoviny
    Jako další základní suroviny se skvěle hodí instantní těstoviny, které zalijete horkou vodou a necháte odstát – pak do nich stačí přidat medvědí česnek, sušenou zeleninu, rajčatovou šťávu atd.).
    Další alternativou vhodnou na dlouhé cesty je kuskus – který není nutno vařit, ale také ho stačí zalít vroucí vodou a nechat odpočívat.
    V obou případech tak neplýtváte plynem či jinými zdroji pro přípravu a nemusíte vodu složitě slévat.
    Přibalte si i předvařenou rýži a čočku, které jsou také skvělým základem jídel (např. se sušeným masem a zeleninou, rajčatovou šťávou apod.).

TIP

V případě opravdu fyzicky náročné túry se skvěle hodí hroznový cukr, sáček s lékořicí zažene chuť na sladké. Stejně tak dobře poslouží i zahuštěné slazené mléko v tubě, které můžete použít také na dochucování nápojů.

trideni_termoska_tury_samosebou

Zdroj: Shutterstock.com

Tipy na vaření

Polévku připravíte z bio kostek (kuřecí, zeleninové apod.), ale také ze sušeného masa a sušené zeleniny.
Kuskus, instantní těstoviny či předvařenou rýži můžete kombinovat se sušeným masem, zeleninou a houbami (dle období narazíte třeba i na čerstvé, nebo na medvědí česnek).
Vychytávka pro přípravu předvařené rýže nebo čočky – pokud není možnost vařit: nasypte porci do nerezové termosky, zalijte horkou vodou a uložte do batohu. V cíli máte hotový základ hlavního jídla.

Pitný režim na dlouhých cestách

Zcela zásadní je nepodceňovat pitný režim. Základem je čistá voda, která pročišťuje a současně nejméně zatěžuje organismus.

Tekutiny v organismu můžete vhodně doplnit čaji (obzvláště pak, jedná-li se o zimní túry, kdy vás příjemně zahřeje). Představa nudného čaje, který pijete z nouze, je mylná.
Dnes lze sehnat mnoho kvalitních čajů, obzvláště pak sypaných, které svými vlastnostmi mohou dodat energii (zelené čaje), po naředění vodou zklidnit žaludek (černé a bylinkové čaje). Pro více energie si čaj ochutíte medem, energeticky obohaceným sirupem či lesním ovocem, na které narazíte: jahody, maliny atd.

TIP

Nezapomínejte, že příroda sama nabízí plodiny pro uvaření čaje: jehličí, kopřivy, šípky, heřmánek, jahodové a borůvkové listí a mnohé další.

Při fyzicky náročnějším výkonu nezapomeňte tělu dodat minerální látky.
K tomu mohou posloužit speciální nápoje pro sportovce nebo suroviny, které můžete využít také při vaření.
Jedním z takových zdrojů je rajčatová šťáva nebo kuřecí vývar (kostky koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo v některých drogeriích, nejlepší jsou ty v biokvalitě).

prirodni_caj_trideni_tury_tridic

Zdroj: Pixabay.com

5 vychytávek pro gurmány na túře aneb co si zabalit?

  1. Dvě termosky: jednu s užším hrdlem na nápoje, druhou se širším hrdlem na jídlo;
  2. miniaturní cestovní kořenku;
  3. jogurt vám nahradí sušené kokosové mléko (3 lžičky rozmícháte ve 200 ml teplé vody a tak získáte hustý kokosový krém);
  4. doma nevyhazujte malé plastové nádobky od doplňků stravy či léků (pořádně vymyjte) – skvěle vám poslouží k uchovávání a přepravě;
  5. vejce nahradíte jednoduše – tzv. Vajahit složený ze sójové bílkoviny, škrobu, syrovátky a kukuřičné mouky nezklame.

Co si s sebou doneseš – to si s sebou odneseš! Třídění odpadu na túrách

Tohle by si měl každý zodpovědný turista zapsat zlatým písmem za klobouk a ctíti to! Spousta z nás tráví čas v přírodě, užívá si její krásu a využívá přírodní zdroje.
Naše návštěvy ovšem často zanechávají nevítané stopy. Není snad nic horšího než jít nádhernou přírodou a narážet na odpad, který za sebou sobecky a bezohledně necháváme. To, co někteří před námi viděli v celé své kráse, zůstává za nimi poseto odhozenými odpadky! Běžně se to děje i v národních parcích.
Takovým lidem snad jen doporučit, aby na tato místa nechodili, když nejsou ochotni hledat řešení – a ta jsou! –, jak se pohazování odpadků nedopouštět!
Patříte-li mezi ty, kteří lásku k přírodě uznávají ze všech stran a ctí princip ekologického přístupu k životnímu prostředí, pak pro vás máme pár informací o tom, jak lze třídit odpad na túrách.

odpad_v_prirode_plastove_tasky_plast

Zdroj: Pixabay.com

Nastavení souborů cookie

Samosebou.cz Vám přináší informace ze světa třídění a recyklace odpadu. Díky přijmutí cookies víme, jaký obsah Vás zajímá a můžeme se tak na tato témata více zaměřit. Vaše důvěra, pro nás moc znamená, děkujeme. Pro podrobnější informace o cookies a nastavení můžete zjistit na odkazu „Nastavení cookies“. Na stejném odkazu můžete Vaši volbu kdykoli upravit (najdete jej v dolní části webové stránky Samosebou.cz). Podrobnější informace o zpracování Vašich osobních údajů najdete v Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.

Nastavení souborů cookie

Nastavení můžeš kdykoli změnit v nabídce „Nastavení cookies“ v dolní části stránky.