kliknutím zobrazíte zdroj obrázku
Samosebou.cz
kliknutím zobrazíte zdroj obrázku
Samosebou.cz
14.04.2020
ReCyklace

Duben, u kamen s ekonovinkami budem!

Tentokrát začíná naše dubnová cesta u nezvyklého propojení fastfoodů a 3D tiskáren, přes hlubiny oceánů se podíváme za „plastovými (ne)tvorečky“, abychom nakonec skončili u sousedů v Německu a podívali se na zub plastové fólii, která z plastu vlastně vůbec není!

 

S příchodem dubna pro vás máme další našlapané meníčko těch nejčerstvějších ekonovinek!  

Když už jsme u těch meníček, věděli jste, že něco tak obyčejného, jako je přepálený olej z fastfoodových řetězců, který by ještě nedávno skončil jako nechtěný nepoužitelný odpad, lze využít i jinak?

Kdy jsme se naposled potápěli? Zkusíme to dnes! Ponoříme se do hlubin oceánů za nedávno objeveným podmořským tvorem, jehož název si můžeme snadno splést s finskou heavymetalovou kapelou – ale nenechme se zmást. Samosebou, že v článku práskneme mnohé zajímavosti.

Své první dubnové ekopočteníčko uzavřeme v Německu, kde manželský pár vyvinul materiál, který se tváří jako umělá hmota, nicméně zůstane jen u toho tváření se. Lze jej totiž kompostovat. Pojďme na to!


Přepálený olej jako levnější spása 3D tiskáren  

Tak schválně! Když jste dožvýkali poslední kousek „zaručeně posledního cheeseburgeru před dietou“ v restauraci, do které před přáteli zásadně „nikdy nechodíme“, přemýšleli jste někdy nad dalším využitím použitého oleje, na kterém nám onu „zdravou“ placku se sýrem osmažili? 

Jenže přepálený olej může mít cenu zlata! Tedy lépe řečeno cenu komerční plastové pryskyřice, potřebné pro kvalitní 3D tisk.
Profesor Andre SimpsonUniversity of Toronto se svým týmem zjistil, že molekuly oleje jsou velmi podobné molekulám tvořícím plastovou pryskyřici.

 

 Přepálený tuk bude možné používat jako pryskyřici v 3D tiskárnách. (Zdroj: Pixabay.com)

 

Profesor Simpson tak nelenil a kontaktoval všechny fast foody ve městě. Zatímco většina restaurací na prosbu profesorova týmu o poskytnutí přepáleného tuku nereflektovala, ozval se jeden z největších fastfoodových řetězců světa, který pro výzkum poskytl 10 litrů přepáleného oleje.
Simpsonův tým následně po výzkumech potvrdil, že po vyfiltrování kousků jídla lze olej přeměnit na vysoce kvalitní pryskyřici. Vyrobená pryskyřice je navíc biologicky rozložitelná!  

Upřímně je třeba uznat, že tohle možná některým z nás trošku ulehčí příští rozhodování, zda si burger dát, či nikoliv, ne?

 


Živočich plný mikroplastů   

Nejhlubší místo na Zemi – Mariánský příkop – vydalo další ze svých tajemství. Místo klasicky tajemných a děsivých mořských potvůrek, na které v akvárku u souseda opravdu nenarazíme, se tentokrát jedná o objev spíše smutný.

Eurythenes plasticus – tak zní jméno nově objeveného živočicha, který patří k řádu různorožců. Divný název, že?
Tento až 5 centimetrů veliký tvor si nelichotivé jméno vysloužil bez svého zapříčinění – je totiž doslova napěchovaný mikroplasty!

 

Drobný živočich z hlubin oceánu upozorňuje na znečištění naší planety. (Zdroj: Youtube.com/WWF Slovakia)

 

Zvláštním pojmenováním chtějí vědci vyslat jasný signál proti neustálému znečišťování moří.
I přesto, že tento malý tvor žije v jednom z nejodlehlejších a nejhlubších míst naší planety, mikroplastům se nevyhnul, a je tak tím nejkřiklavějším varováním před nedbalým zacházením s plasty.

ZAJÍMAVOST

Kolik lidí bylo ve vesmíru, už skoro nelze dohledat. Kolik se jich ale dostalo do nejhlubšího místa planety? Mnohé možná překvapí, že to číslo lze opravdu spočítat na prstech jedné ruky. Jedná se celkem o 4 odvážlivce, mezi něž patří i hollywoodský režisér James Cameron. Poslední průzkumník – Victor Vesco, který se do hlubin Mariánského příkopu vydal v roce 2019, potvrdil výskyt plastového odpadu na dně.


Umělá fólie kompletně bez plastu!  

V době, kdy plast bohužel vládne obalovým materiálům, působí nejnovější vynález z Německa jako velmi příjemné zjevení. O co jde?

V německé televizní soutěžní show „Ding des Jahres“ (Věc roku) představil mladý manželský pár objev, který možná tvrdě otřese umělou jistotou plastového světa.

Představte si fólii, která má všechny kvality plastových fólií, ale přitom ji lze biologicky zlikvidovat. Něco, co zní jako nepředstavitelná věc, se může brzy stát realitou. 

 

Biologicky rozložitelná fólie, může změnit svět obalů. (Zdroj: Instagram.com/klatsch_tratsch.de)

 

Přesný postup výroby nám samozřejmě Christoph Kleber a jeho manželka Edna Kleber-Belizário zatím prozradit nechtějí – vždyť jim jde o výhru v soutěži.
Zatím však poodkryli, že tajemství tkví ve zpracování dřevěných zbytků. Tímto způsobem můžeme fólii, až doslouží, jednoduše vyhodit na kompost.

Cílem páru je nahrazení klasických plastových sáčků a fólií v supermarketech.
Není asi třeba dodávat, že tímto vynálezem se Christoph s Ednou dostali do finále soutěže.
Držme jim palce!

 

Přepálený olej, mikroplasty v tělech živočichů a plastová fólie bez plastu. Uf, celkem široký záběr, že? Samosebou! Tak nožky na stůl, uvařit čaj a dozvídejte se pravidelně ty nejnovější novinky ještě „za tepla“!

štítky
Další z této kategorie
Všechny související
Různé možnosti, jak upcyklovat plechovky a konzervy
27.05.2020
Koktejl zajímavostí ze světa
07.05.2020
Použitá PET láhev a neobyčejné možnosti kreativního využití…
24.04.2020
Nastavení souborů cookie

Jménem společnosti EKO-KOM, a.s. vás chceme požádat o souhlas s používáním souborů cookies pro účely výkonu, sociálních médií a reklamy. Sociální média a reklamní soubory cookie třetích stran používáme k tomu, abychom vám mohli nabízet funkce sociálních médií a přizpůsobenou reklamu. Další informace nebo doplnění nastavení získáte kliknutím na tlačítko „Více informací“ nebo otevřením nabídky „Nastavení cookies“ v dolní části webové stránky. Podrobnější informace o souborech cookie a zpracování vašich osobních údajů najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookie. Souhlasíte s používáním souborů cookie a zpracováním souvisejících osobních údajů?

Nastavení si můžete kdykoli změnit v nabídce „Nastavení cookies“ v dolní části stránky.

Nastavení souborů cookie

Nastavení můžeš kdykoli změnit v nabídce „Nastavení souborů cookie“ v dolní části stránky.