Zdroj: Srdce z jeřabin

O životní cestě Srdce z jeřabin v rozhovoru na Samosebou.cz!

Tereza Rak pracovala jako online marketingová manažerka v nadnárodní společnosti. Když ovšem během mateřské začala přemýšlet o návratu ke svému oboru, uvědomila si, že potřebuje dohnat mezery, které několik let absence způsobily. A svoje nově nabyté znalosti začala komunikovat na svém instagramovém profilu zaměřeném na tipy pro ženy v domácnosti.
A ani se nenadála a stala se oblíbenou influencerkou! Přinášíme vám rozhovor s Terezou, alias Srdcem z jeřabin, na Samosebou.cz!

Na jejích profilech ji sleduje na 380 tisíc lidí a další přibývají. Jak je vidět,
zajímavé a kreativní tipy do domácnosti – od pečení po upcyklaci odpadu – prostě táhnou. Jaká byla její cesta?


Bavilo vás tvoření ještě předtím, než jste rozjela svůj profil „Srdce z jeřabin“?

Vyrábění a jakékoli tvoření bylo vždycky mým koníčkem.
Dokonce až tak přirozeným, že by mě původně ani nenapadlo o něm vytvořit profil na sociálních sítích. Měla jsem za to, že takové to domácí tvoření je něco zcela běžného a nikdo k němu nepotřebuje žádný návod.

Až když jsem na sítích sdílela video, kde jsem pletla věnec, pochopila jsem z reakcí, že spoustě lidí se takové činnosti líbí, ale vlastně nevědí, jak na ně.
Začala jsem proto sdílet různé tutoriály na dekorace a nápady ze svého domova, abych pomohla i ostatním vytvořit si doma něco hezkého vlastníma rukama.

Srdce z jeřabin

Učíme děti, jaký odpad kam patří, a když nevědí, tak se zeptají.

Z čeho vzniklo jméno vašeho profilu a blogu? Proč zrovna jeřabiny?

Původně se můj profil jmenoval jinak: „Wreath Inspiration“.
Když jsem ho zakládala, neměla jsem vůbec ambice vytvořit nějaký velký profil.
Po 7 letech na mateřské jsem se jen chtěla naučit, co je na sítích nového,
abych se jednou mohla vrátit ke svému oboru a dělat marketingového konzultanta.

Profil ale rostl a s lidmi v této komunitě mi bylo tak hezky, že mi přišlo škoda ho zrušit a opustit. Postupem času začala přibývat i nová témata a s tím i potřeba nového jména. To si mě našlo samo. Byla to první dekorace, kterou jsem si vymyslela do našeho domova – jeřabiny navlečené na drátku vytvarovaném do siluety srdce.


Co vás inspiruje k tvoření? A dokážete si vzpomenout
na první věc, kterou jste úspěšně upcyklovala (tedy vytvořila z nějaké starší věci „na vyhození“) a byla na ni náležitě hrdá?

Velkou část nápadů mám určitě z Pinterestu. Přiznám se, že ze všech sociálních sítí je mi tato nejbližší. Ale tím hlavním hnacím motorem a inspirací je mi příroda a náš domov. Od doby, co jsme se přestěhovali na polosamotu a vyrážíme denně do přírody, jsem až zaskočená, jak málo jsem toho dřív věděla o rytmu roku.

Teď už vím, kdy je ta nejlepší doba sesbírat bez na bezinkovou šťávu, šípek na věnec nebo plané švestky do koláče.
Pro někoho to jsou asi obyčejné věci, ale pro mě, jakožto dítě z paneláku, to jsou naprosto nové poznatky, díky kterým se i já sama cítím mnohem lépe ukotvená v průběhu roku. A ráda to učím naše děti. Ty mi jsou také velkou inspirací a někdy i výzvou, protože tak trochu nabyly dojmu, že máma dokáže všechno vyrobit nebo opravit, a často po mě chtějí téměř nemožné výtvory.

Nevím, zda to byl první upcycling projekt, ale jako náctiletá holka jsem si ušila kalhoty z máminých závěsů do oken na chatě. Tehdy mi přišly naprosto dokonalé a originální.

Srdce z Jeřabin na svém instagramu poradí, jak na správné třídění odpadu. (Zdroj: instagram.com/srdce_z_jerabin)

Jak jste na tom s tříděním odpadu – třídíte odjakživa, nebo to bylo něco, co se pro vás stalo běžným až v dospělosti?

Přiznám se, že jsem začala třídit odpad asi až v dospělosti a hodně i vlivem mého muže, který mě mnohému naučil.
Velká změna přišla asi hlavně s dětmi, kdy si člověk uvědomí, že se pro někoho stává vzorem, a chce svým dětem předat to nejlepší a naučit je vše, co budou do života potřebovat.
Nejen třídění odpadu, ale i samotné téma „nevytváření odpadu“ mi přijde jako zásadní. V dnešní době je to o to těžší, protože jsme si až moc zvykli, že je vše dostupné. Někdy už ani nevidíme, že by něco mohlo být jinak.
Nepřijde nám divné, že si kupujeme keřík rajčat a máme ho obalený v plastové krabičce a ještě sáčku, který hned po příjezdu domů vyhodíme…

Jsou rozdíly v tom, jak se třídí odpad v domácnosti s dětmi a bez nich?

Až tak velký rozdíl nevidím. Učíme děti, jaký odpad kam patří, a když nevědí, tak se zeptají. A někdy samozřejmě roztřídí i něco špatně.
Spíš je toho odpadu asi více. Nejvíce mě mrzí vyhazování jídla, kterému se snažíme zabránit, ale někdy to není v našich silách. Protože to, co děti snědí s chutí jeden den, nad tím jindy ohrnují nos. A pokud nechceme s manželem stále všechno dojídat, tak bohužel někdy skončí jídlo v koši (více v článku Infografika o biologicky rozložitelném odpadu a plýtvání jídlem).

Snažím se tomu předcházet alespoň tím, že vařím jídlo vždy jen na daný den, a pokud se to nesní k obědu, čeká to na nás u večeře.

Tip 

Předcházet plýtvání potravinami můžeme i díky zero waste vaření. Nenechte si ujít tipy na maximální využití potravin ve videoreceptech v seriálu Gurmánské vaření beze zbytku.

Ve svých projektech často upcyklujete – jaké předměty nebo obaly z běžné spotřeby ráda přetváříte, a v co a proč? Máte třeba oblíbený materiál, se kterým je radost pracovat?

Miluju sklenice od jogurtů, mléka a dalších potravin. Přijde mi skvělé, že si člověk koupí potravinu a zbyde mu tak krásná dóza, kterou může využít na mnoho způsobů.


TIP od
Samosebou.cz: Zkuste si vyrobit zahradu v láhvi.

@matosmysl_tridimodpad Tipů na upcyklaci není nikdy dost. Jak vyrobit stylovou zahradu, která bude originálním kouskem a oživí každý interiér? #upcyklace #FYP #diy #upcycle #matosmysl #samoseboutridim #terrarium ♬ původní zvuk - Má to smysl, třídím odpad!

Tipů na upcyklaci není nikdy dost. (Zdroj: tiktok.com/matosmysl_tridimodpad)

Celkově mi dělá problém věci vyhazovat, a tak spoustu obalových materiálů schovávám – kyblíky od jogurtů, konzervy, tubusy od müsli i ruličky od toaletního papíru. Ty dávám dětem ke tvoření.

Mám ráda, když děti často vyrábí, ale dávat pokaždé bílý papír mi přijde škoda. Když nemám pro kartonovou krabici jiné využití, rozřežu ji na formát A4 a dávám je dětem na malování místo papíru. Z takového kyblíku od jogurtu se dá vyrobit krásný flower box, z plechovek stojánky na pastelky a sklenice a tubusy se dají využít k uskladnění potravin.

Srdce z jeřabin

Máme doma v kuchyni jeden velký šuplík a v něm oddělené koše na plast, papír, bio, směs, kovy a olej.

Co vás nejvíc překvapilo z informací v souvislosti s tříděním a recyklací odpadu, které jste se dozvěděla v rámci spolupráce se Samosebou.cz?

Spolupráce s projektem Samosebou_třídím je splněný sen!
Ráda dělám věci správně, ale někdy je těžké se vyznat ve všech internetových článcích, které často šíří mylné informace. Jsem nadšená, že díky tomuto partnerství mám ověřené informace a líp rozumím celé problematice třídění odpadu.

Nejvíce mě překvapilo, jak to vlastně celé dává smysl, a když člověk pochopí jednu část, chápe i ty ostatní. Hodně mě překvapilo, že i v každé obci může být postup třídění trochu jiný, a je proto dobré zajímat se i lokálně o toto téma.


Učíte třídění odpadu i děti? A máte nějaké osvědčené metody a techniky, jak na to?

Učíme a jako ve všem mi přijde nejlepší jít příkladem. Máme doma v kuchyni jeden velký šuplík a v něm oddělené koše na plast, papír, bio, směs, kovy a olej. Děti jsou zvyklé vyhazovat odpadky tam a u některých věcí už i samy vědí, co kam patří.


Chodíte ráda na rodinné výlety napříč Českem? Pokud ano – jaké jsou vaše oblíbené destinace?

Hodně oblíbený je pro nás Adršpach, odkud pochází můj muž, a každý rok jedeme na pár dní do skal. Dříve jsme i lezli (já tedy jen opravdu velmi amatérsky), ale s dětmi jsme to zatím nezkoušeli.

V zimě jezdíme rádi do Krkonoš. To je zase moje dětství, protože děda měl v Krkonoších chalupu, kde jsme trávili hodně času. My jezdíme s dětmi zatím na Benecko, kde jsou skvělé podmínky pro lyžování i těch nejmenších dětí.


Rychlá palba Formát rychlého „buď, anebo“:

Víno, nebo pivo?
Víno – hroznové, jsem abstinent.

Pes, nebo kočka?

Pes, i když máme kocoura. Našel si nás ale sám a patří spíš sousedům.

Čokoláda, nebo vanilka?
Čokoláda je moje slabost. Červené bonbóny Lindt nic nepřekoná.

Venkov, nebo město?
Venkov, i když jsme žili i v Hongkongu a tam se nám moc líbilo. S dětmi bych tam ale žít nechtěla.

Sušenky, nebo chipsy?
Sušenky. Nejlépe s teplým čajem.

Ráno, nebo večer?
Miluju slunečná rána bez budíku a tiché večery s hvězdami nad hlavou.

Pastelky, nebo vodovky?
Já vlastně vůbec neumím malovat, ale asi spíš pastelky.

Lepicí páska, nebo lepidlo?
Lepicí páska – tou jde spravit všechno.

Rychlá palba – třídění odpadu:

Kam třídíme ruličky od kuchyňských utěrek?
Do papíru.

Ano! Jdeme dál.
Můžeme třídit tužkové AA baterie do kontejneru určeného na třídění kovů?
Ne.

Zase správně! Baterie patří do speciálních nádob nebo na místa zpětného odběru. Jakou barvou značíme kontejner, do kterého se třídí nápojové kartony?
Oranžovou.

Vypadáte na třídicí mistryni – opět zásah!
Co z následujících věcí můžeme vyhodit na kompost nebo do kompostéru:
slupky od brambor, kuřecí kosti nebo kelímky od jogurtu?
Slupky od brambor.

Jasně, to bylo lehké – kelímek od jogurtu patří do plastu a do bia nikdy nevyhazujeme žádné živočišné zbytky.
Kam třídíme celofán?
Ten pravý by mohl do bioodpadu, ale jinak do směsného.

 

Přesně tak! Ani jedna chyba – smekáme a přejeme, ať se daří a krásně tvoří i dále. A samosebou děkujeme za milý rozhovor.

Nastavení souborů cookie

Samosebou.cz Vám přináší informace ze světa třídění a recyklace odpadu. Díky přijmutí cookies víme, jaký obsah Vás zajímá a můžeme se tak na tato témata více zaměřit. Vaše důvěra, pro nás moc znamená, děkujeme. Pro podrobnější informace o cookies a nastavení můžete zjistit na odkazu „Nastavení cookies“. Na stejném odkazu můžete Vaši volbu kdykoli upravit (najdete jej v dolní části webové stránky Samosebou.cz). Podrobnější informace o zpracování Vašich osobních údajů najdete v Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.

Nastavení souborů cookie

Nastavení můžeš kdykoli změnit v nabídce „Nastavení cookies“ v dolní části stránky.