Zdroj: Samosebou.cz

Zrnko radosti, hora odpadu: kávové odpady pod lupou

Káva. Chuť a vůně, které mnohé z nás vytáhnou z postele! Tento životabudič patří k časté rutině a pro mnoho z nás představuje její příprava i konzumace oblíbený rituál. Právě káva, její příprava a zejména obaly, které se pojí s její konzumací, ale představují zátěž pro přírodu a životní prostředí. Jak tuto zátěž ovlivňujeme z hlediska odpadové stopy my spotřebitelé? Více o kávě, odpadech, dopadech a zajímavé tipy přináší tento článek od Samosebou.cz!

Tento článek by se také mohl jmenovat „Co všechno (ne)zbyde po jednom šálku štěstí“ – zaměříme se v něm na odpad spojený s pitím kávy. Tedy lépe řečeno odpad, který produkujeme, když si dopřejeme kávu – ať už doma, v kanceláři, nebo na cestách.

Mezi takový typický odpad patří prázdné kávové kapsle, jednorázové kelímky na kávu z různých druhů materiálů, plastová víčka, různé druhy obalů, ve kterých je káva balena, ale také nádoby od instantní kávy i samotná kávová sedlina. Jak velkou ekologickou stopu po sobě zanechává naše ranní káva? A co s tím můžeme dělat?

Káva zrnková, mletá, nebo kapsle?

Už samotná forma kávy a její balení ovlivňuje to, jaký odpad vznikne – to je vlastně jasné, už když se podíváme na různé obaly od kávy.
Milujeme-li zrnkovou nebo mletou kávu, často si ji nosíme z obchodu v kovových nebo plastových dózách, které krásně drží aroma a někdy je v domácnosti i znovu použijeme (re-use).

Pokud tomu tak není a chystáme se prázdné obaly vytřídit, měli bychom sledovat recyklační symboly na obalech a vytřídit je do příslušné sběrné nádoby na odpad:

  • hliníková dóza bývá označena symbolem 41 ALU a patří tak do kontejneru označeného šedou nálepkou.
  • Některé kávy se prodávají ve skleněných nádobách, ty jsou elegantní, recyklovatelné, a patří tak do kontejneru na sklo.
  • Káva se někdy také prodává v měkkých obalech a sáčcích – pro uchování aroma a prodloužení trvanlivosti a kvality kávy se nejčastěji používají tzv. kompozitní obaly. Tyto obaly patří do směsného komunálního odpadu.
Zapamatujte si 

Jak poznat kompozitní obaly?
Tyto obaly jsou tvořeny z více různých druhů materiálů a jejich vrstvy od sebe není možné jednoduše oddělit. I tyto obaly poznáme pomocí recyklačních značek. Ty v tomto případě začínají vždy písmenem „C“ (z angl. Composite), za kterým následuje lomítko a zkratka konkrétního materiálu (například „PAP“ jako papír), který v obalu převládá. Typickým příkladem nerecyklovatelných kompozitních materiálů jsou sáčky od koření nebo právě sáčky od kávy.

Kávové kapsle: praktické, ale neekologické řešení

A pak tu máme samostatnou kategorii – kávové kapsle. Jsou praktické, ale pro třídění a recyklaci také problematické.
Některé kapsle od kávy jsou hliníkové, některé plastové, existují ale i ty z kompozitních materiálů.
Pokud si kávu připravujete z kávových kapslí, je vhodné se u výrobce/prodejce zeptat na možnosti jejich ekologické likvidace. Někteří nabízejí vlastní systém zpětného odběru, například formou recyklačních boxů v kamenných prodejnách.
Hliníkové kapsle je možné vytřídit do kontejneru na kovy.

Zajímavost

V roce 2023 bylo jen v Evropě spotřebováno přibližně 53 miliard kávových kapslí.1 Je ale důležité si uvědomit, že každá kávová kapsle vyrobená z hliníku nebo plastu, která se ekologicky neodstraní a z nějakého důvodu se povaluje na zemi, se může v přírodě rozkládat i stovky let.

Káva to go aneb kafíčko na cesty

Naše ranní zastávka „na pumpě“ nebo v oblíbené kavárně často znamená kelímek v ruce. A ten na kávu není jen tak ledajaký. Často se jedná o jednorázové kelímky na kávu. Ty jsou často papírové s plastovou vrstvou, čistě plastové,  … mnohdy taková neeko strašidýlka, která po jednom použití musí šupajdit do směsného odpadu.

Existují ale eko friendly varianty – znovupoužitelné hrnky a termohrnky, které si nosíme vlastní a můžeme je používat opakovaně. I fast foody začaly mít v nabídce svoje vlastní opakovaně použitelné kelímky, často mají i speciální série.

U hotových „ready-to-drink“ káv z obchodu můžeme volit mezi různými recyklovatelnými materiály:

  • Kávy ve skleněných lahvích, které po dopití vytřídíme do kontejneru na sklo.
  • Plechovky espressa, cappuccina nebo latte patří samosebou do kontejneru na kov.
  • Kávové nápoje v nápojových kartonech vytřídíme do kontejneru s oranžovou nálepkou (čím dál častěji je můžeme třídit v rámci multikomoditního sběru).

Ať už se jedná o kávové kapsle, mletou nebo zrnkovou kávu, je důležité s obaly správně naložit a vytřídit je do příslušného kontejneru. (Zdroj: Facebook.com/Samosebou.cz)

Kávová sedlina jako užitečná surovina

Lógr z kávy je možné využít mnoha způsoby. Vyrábějí se z ní například bioplasty, které slouží k výrobě hrnků, obalů nebo příborů.2 V kosmetice se používá jako přísada do peelingů, mýdel nebo šamponů díky svým exfoliačním účinkům.3

Zajímavost

Po vysušení slouží kávová sedlina jako ekologické palivo ve formě briket nebo peletek a také může být zdrojem oleje pro výrobu bionafty.4

V domácnostech je oblíbená jako přírodní hnojivo bohaté na živiny, které podporuje růst rostlin a zlepšuje kvalitu kompostu.

Zajímavost

Když si doma připravíme kávu, zbyde nám kávová sedlina. Nevyhazujme ji! Je totiž skvělým přírodním hnojivem pro pokojové rostliny i záhony. Obsahuje dusík a další živiny, které milují třeba růže, borůvky nebo hortenzie, těm i dalším rostlinkám hnojení kávovou sedlinou jistě prospěje. A jak na to? Sedlinu smícháme s trochou zeminy et voilà – domácí hnojivo je na světě.

A ještě jeden zajímavý tip na využití kávové sedliny v duchu předcházení potravinového odpadu od významného českého šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka – vyzkoušejte tyto vynikající kávové oplatky s ořechy a brusinkami.

Tak co, jdeme na eko kafe?

Ať už kávu pijeme doma, na ulici, nebo v kanceláři, nemusí to být nutně ekologický prohřešek. Stačí pár změn a z kávy se stane nejen radost, ale i udržitelný dobrý skutek pro životní prostředí.

Přechod na eko přístup je navíc jednodušší, než se zdá – kávu si můžeme nechat dát do vlastní nádoby, kapsle vybírat takové, které se dají třídit či vracet, a místo každodenního kelímku na kávu nosit vlastní termohrnek nebo jinou stylovou alternativu. A obaly, kterým nelze předejít, patří samosebou vytřídit – jen tak umožníme použitým materiálům jejich efektivní využití!

1 The route to circular coffee capsules. Online. Wageningen University & Research. 2025. Dostupné z: https://www.wur.nl/en/show-longread/the-route-to-circular-coffee-capsules.htm. [cit. 2025-05-13].
2 Kaskádová recyklace kávové sedliny. Online. Společně udržitelně. 2025. Dostupné z: https://www.spolecne-udrzitelne.cz/z-praxe/kaskadova-recyklace-kavove-sedliny/. [cit. 2025-05-13].
3 6 tipů, jak využít kávovou sedlinu. Online. Latino Café. 2022. Dostupné z: https://www.kava-arabica.cz/blog-novinek-zajimavosti/jak-vyuzit-kavovou-sedlinu/. [cit. 2025-05-13].
4 Výroba bionafty z kávové sedliny. Online. Hielscher Ultrasonics. 2023. Dostupné z: https://www.hielscher.com/cs/biodiesel-production-from-oil-extracted-from-spent-coffee-grounds.htm. [cit. 2025-05-13].
Nastavení souborů cookie

Samosebou.cz Vám přináší informace ze světa třídění a recyklace odpadu. Díky přijmutí cookies víme, jaký obsah Vás zajímá a můžeme se tak na tato témata více zaměřit. Vaše důvěra, pro nás moc znamená, děkujeme. Pro podrobnější informace o cookies a nastavení můžete zjistit na odkazu „Nastavení cookies“. Na stejném odkazu můžete Vaši volbu kdykoli upravit (najdete jej v dolní části webové stránky Samosebou.cz). Podrobnější informace o zpracování Vašich osobních údajů najdete v Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.

Nastavení souborů cookie

Nastavení můžeš kdykoli změnit v nabídce „Nastavení cookies“ v dolní části stránky.