Zrnko radosti, hora odpadu: kávové odpady pod lupou
Káva. Chuť a vůně, které mnohé z nás vytáhnou z postele! Tento životabudič patří k časté rutině a pro mnoho z nás představuje její příprava i konzumace oblíbený rituál. Právě káva, její příprava a zejména obaly, které se pojí s její konzumací, ale představují zátěž pro přírodu a životní prostředí. Jak tuto zátěž ovlivňujeme z hlediska odpadové stopy my spotřebitelé? Více o kávě, odpadech, dopadech a zajímavé tipy přináší tento článek od Samosebou.cz!
Tento článek by se také mohl jmenovat „Co všechno (ne)zbyde po jednom šálku štěstí“ – zaměříme se v něm na odpad spojený s pitím kávy. Tedy lépe řečeno odpad, který produkujeme, když si dopřejeme kávu – ať už doma, v kanceláři, nebo na cestách.
Mezi takový typický odpad patří prázdné kávové kapsle, jednorázové kelímky na kávu z různých druhů materiálů, plastová víčka, různé druhy obalů, ve kterých je káva balena, ale také nádoby od instantní kávy i samotná kávová sedlina. Jak velkou ekologickou stopu po sobě zanechává naše ranní káva? A co s tím můžeme dělat?
Káva zrnková, mletá, nebo kapsle?
Už samotná forma kávy a její balení ovlivňuje to, jaký odpad vznikne – to je vlastně jasné, už když se podíváme na různé obaly od kávy.
Milujeme-li zrnkovou nebo mletou kávu, často si ji nosíme z obchodu v kovových nebo plastových dózách, které krásně drží aroma a někdy je v domácnosti i znovu použijeme (re-use).
Pokud tomu tak není a chystáme se prázdné obaly vytřídit, měli bychom sledovat recyklační symboly na obalech a vytřídit je do příslušné sběrné nádoby na odpad:
- hliníková dóza bývá označena symbolem 41 ALU a patří tak do kontejneru označeného šedou nálepkou.
- Některé kávy se prodávají ve skleněných nádobách, ty jsou elegantní, recyklovatelné, a patří tak do kontejneru na sklo.
- Káva se někdy také prodává v měkkých obalech a sáčcích – pro uchování aroma a prodloužení trvanlivosti a kvality kávy se nejčastěji používají tzv. kompozitní obaly. Tyto obaly patří do směsného komunálního odpadu.
Jak poznat kompozitní obaly?
Tyto obaly jsou tvořeny z více různých druhů materiálů a jejich vrstvy od sebe není možné jednoduše oddělit. I tyto obaly poznáme pomocí recyklačních značek. Ty v tomto případě začínají vždy písmenem „C“ (z angl. Composite), za kterým následuje lomítko a zkratka konkrétního materiálu (například „PAP“ jako papír), který v obalu převládá. Typickým příkladem nerecyklovatelných kompozitních materiálů jsou sáčky od koření nebo právě sáčky od kávy.
Kávové kapsle: praktické, ale neekologické řešení
A pak tu máme samostatnou kategorii – kávové kapsle. Jsou praktické, ale pro třídění a recyklaci také problematické.
Některé kapsle od kávy jsou hliníkové, některé plastové, existují ale i ty z kompozitních materiálů.
Pokud si kávu připravujete z kávových kapslí, je vhodné se u výrobce/prodejce zeptat na možnosti jejich ekologické likvidace. Někteří nabízejí vlastní systém zpětného odběru, například formou recyklačních boxů v kamenných prodejnách.
Hliníkové kapsle je možné vytřídit do kontejneru na kovy.
V roce 2023 bylo jen v Evropě spotřebováno přibližně 53 miliard kávových kapslí.1 Je ale důležité si uvědomit, že každá kávová kapsle vyrobená z hliníku nebo plastu, která se ekologicky neodstraní a z nějakého důvodu se povaluje na zemi, se může v přírodě rozkládat i stovky let.
Káva to go aneb kafíčko na cesty
Naše ranní zastávka „na pumpě“ nebo v oblíbené kavárně často znamená kelímek v ruce. A ten na kávu není jen tak ledajaký. Často se jedná o jednorázové kelímky na kávu. Ty jsou často papírové s plastovou vrstvou, čistě plastové, … mnohdy taková neeko strašidýlka, která po jednom použití musí šupajdit do směsného odpadu.
Existují ale eko friendly varianty – znovupoužitelné hrnky a termohrnky, které si nosíme vlastní a můžeme je používat opakovaně. I fast foody začaly mít v nabídce svoje vlastní opakovaně použitelné kelímky, často mají i speciální série.
U hotových „ready-to-drink“ káv z obchodu můžeme volit mezi různými recyklovatelnými materiály:
- Kávy ve skleněných lahvích, které po dopití vytřídíme do kontejneru na sklo.
- Plechovky espressa, cappuccina nebo latte patří samosebou do kontejneru na kov.
- Kávové nápoje v nápojových kartonech vytřídíme do kontejneru s oranžovou nálepkou (čím dál častěji je můžeme třídit v rámci multikomoditního sběru).
Ať už se jedná o kávové kapsle, mletou nebo zrnkovou kávu, je důležité s obaly správně naložit a vytřídit je do příslušného kontejneru. (Zdroj: Facebook.com/Samosebou.cz)
Kávová sedlina jako užitečná surovina
Lógr z kávy je možné využít mnoha způsoby. Vyrábějí se z ní například bioplasty, které slouží k výrobě hrnků, obalů nebo příborů.2 V kosmetice se používá jako přísada do peelingů, mýdel nebo šamponů díky svým exfoliačním účinkům.3
Po vysušení slouží kávová sedlina jako ekologické palivo ve formě briket nebo peletek a také může být zdrojem oleje pro výrobu bionafty.4
V domácnostech je oblíbená jako přírodní hnojivo bohaté na živiny, které podporuje růst rostlin a zlepšuje kvalitu kompostu.
Když si doma připravíme kávu, zbyde nám kávová sedlina. Nevyhazujme ji! Je totiž skvělým přírodním hnojivem pro pokojové rostliny i záhony. Obsahuje dusík a další živiny, které milují třeba růže, borůvky nebo hortenzie, těm i dalším rostlinkám hnojení kávovou sedlinou jistě prospěje. A jak na to? Sedlinu smícháme s trochou zeminy et voilà – domácí hnojivo je na světě.
A ještě jeden zajímavý tip na využití kávové sedliny v duchu předcházení potravinového odpadu od významného českého šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka – vyzkoušejte tyto vynikající kávové oplatky s ořechy a brusinkami.
Tak co, jdeme na eko kafe?
Ať už kávu pijeme doma, na ulici, nebo v kanceláři, nemusí to být nutně ekologický prohřešek. Stačí pár změn a z kávy se stane nejen radost, ale i udržitelný dobrý skutek pro životní prostředí.
Přechod na eko přístup je navíc jednodušší, než se zdá – kávu si můžeme nechat dát do vlastní nádoby, kapsle vybírat takové, které se dají třídit či vracet, a místo každodenního kelímku na kávu nosit vlastní termohrnek nebo jinou stylovou alternativu. A obaly, kterým nelze předejít, patří samosebou vytřídit – jen tak umožníme použitým materiálům jejich efektivní využití!