Zdroj: Samosebou.cz

Třídím jako Diva, vařím udržitelně: tipy na valentýnskou večeři

Nejspíš by se musel stát zázrak, aby se nám
ke 14. 2., tedy na svatého Valentýna, otevřely brány našich oblíbených restaurací a my si mohli tak jako dřív užít plnými doušky romantickou večeři v našem oblíbeném podniku. Já ale nepropadám chmurám, radši hledám náhradní řešení. A mám plán! Připravím romantickou večeři hezky pěkně doma, a navíc se ponese v duchu trvalé udržitelnosti.

Udělat si doma romantiku je fajn. Navíc je to vhodná příležitost doma trošku poklidit a vytáhnout nějakou tu sójovou svíčku, co jsem si během víkendů v předvánočním lockdownu vyrobila. Sójové svíčky jsem si oblíbila – jsou totiž udržitelnější verzí těch klasických (návod na výrobu jsem sepsala v článku o „vánočním nenakupování“). Pokud chci vytvořit romantickou atmosféru, bez svíček si to neumím představit. 

Co dál?
Vymyslím nějaké dobré jídlo, které chutná mně i partnerovi. Zatím ještě nejsem rozhodnutá, jestli to letos bude losos v župánku, nebo romantický vafle do postele (a v župánku budu místo lososa pro změnu já).

Nebo si to můžu ještě o trošku víc zjednodušit a být ještě o kapku udržitelnější. Jak?
Tím, že zkusím vymyslet nějakou dobrotu, do které zapracuju zbytky, co se mi během posledních dní nakupily v ledničce. Na takové vaření jsou ideální těstoviny, třeba variace na oblíbené špagety „à la puttanesca“. A chuťově je to eňoňuňo.

Diva prozradí, jak na romantiku i trvalou udržitelnost. (Zdroj: Samosebou.cz)

Co potřebuju na špagety „à la puttanesca“?

  • Olivový olej (ideálně panenský);
  • pár filátek ančoviček;
  • chilli papričky (čerstvé nebo sušené);
  • česnek;
  • černé olivy;
  • kapary;
  • konzervovaná rajčata;
  • oregano;
  • hladkolistou petržel (ale může být i kudrnka);
  • sůl a pepř;
  • špagety.

Je pravděpodobný, že vícero z těchhle surovin máme doma, a je i dost pravděpodobný, že načatý, ať už ve špajzu, nebo v lednici: pár dní starou petržel, otevřenou plechovku s olivama, skleničku s kapary a černýma olivama…
Proč je tedy nezakomponovat do valentýnský večeře při svíčkách? Tomu já říkám spojit příjemné s užitečným!

Tip 

Odřezky a slupky nepatří do koše!
Slupky a odkrojky ovoce a zeleniny třídíme ideálně do bioodpadu nebo na kompost.
Ještě lepší je ovšem využít je! Jak?
Slupky jablek nebo manga lze použít jako základ při přípravě výživného snídaňového smoothie.
Z bramborových slupek můžeme udělat chipsy – stačí je dokřupava osmažit v pořádně rozpáleném kokosovém oleji.
Odkrojky a slupky od kořenové zeleniny můžeme schovat do uzavíratelného sáčku a použít při přípravě vývaru. Ideální je pak tyto zbytky lehce opéct v troubě, vývaru to dodá ještě více chuti, která se právě ve slupkách ukrývá!
Vývar samotný pak můžeme použít na základy omáček, rizot nebo na polévky.
Mňam!

1. Základem téhle omáčky je rozpálený olej na nízkém stupni, na kterém osmažíme chilli a ančovičky (kdo je nemusí, ať je nedává, stejně tak kapary – vím, že tenhle typ chutí nemusí být pro každého).
2. Pak přidáme česnek, olivy a kapary, oregano (funguje i sušené) a vše lehce osmahneme. Poté zalijeme základ rajčátky z konzervy. Vše přivedeme k varu a pak na mírném plameni vaříme zhruba půl hodiny.
3. Před podáváním vyndáme snítky oregana a omáčku osolíme a opepříme dle chuti (můj tip pro stažení kyselosti rajčat je špetka cukru).
4. Mezitím si uvaříme dle instrukcí na obalu špagety al dente, které pak s omáčkou důkladně smícháme.
5.
Pro ty, kdo vynechají ančovičky, můžu ještě doporučit zasypat oblíbeným sýrem.
To je, mimochodem, taková základní italská poučka – když se vaří s rybami nebo mořskými plody, nedává se sýr. Proto taky třeba na základní pizze marinara nenajdete mozzarellu. To je, co?

Tip 

Fresh bylinky kdykoli po ruce
Často se stává, že si pořídíme čerstvý bylinky na konkrétní recept a následně řešíme, co se zbytkem. Snadná pomoc! Stačí mít po ruce ideálně silikonové tvořítko na led a olivový olej. Přebytečné bylinky nasekáme nadrobno a olejem zalijeme do formiček a zamrazíme. A na další vaření máme připraveno a naporcováno! Lze použít na bazalku, oregano, tymián, libeček a další voňavé bylinky.

Tipy, jak nekupovat zbytečnosti

Hmmm, a já teď z toho všeho dostávám hlad! Nejspíš si tedy půjdu sepsat nákupní seznam. Ten se totiž před nakupováním (i online) skvěle osvědčil.
Vypozorovala jsem, že když nakupuju podle seznamu, obvykle si nepořídím žádný zbytečnosti, který pak nesním a který zbytečně skončí pro moje velký oči v odpadkovým koši.

Další dobrý pravidlo je nechodit nakupovat s prázdným břichem – to se mnou i s nákupním košíkem taky vždycky pěkně cvičí.

Ušetřím tak nejen peníze, ale i přírodu a zdroje, protože potravin se ročně vyhodí mraky – průměrně zabírá bioodpad cca 20 % z objemu našich popelnic…
Neplýtvat a využívat vše beze zbytků je pro mě fakt dost důležitý!

Tip 

Podpořme naše milované podniky
Na svátek lásky nemusíme projevit lásku pouze k partnerovi – můžeme podpořit i naše oblíbené podniky. Pokud to lze, můžeme si objednat něco dobrého a vyzvednout přímo u okýnka.
Vyzvednout si jídlo, nějaký dobrý drinčík nebo dortík cestou z romantické procházky je vlastně úplně nejlepší volbou pro všechny!
Osobní odběr je pro restauratéry lepším řešením než prodej přes donáškové aplikace, profit jde totiž přímo jim. Současně ušetříme emise za rozvážku auty, a navíc si užijeme příjemné chvilky ve dvou a podpoříme svoji kondičku. Může to být lepší?

Já se už letos na Valentýna těším. Vařím totiž docela ráda a úplně nejradši udržitelně. Protože to má stejně jako třídění odpadu smysl! 

Nastavení souborů cookie

Jménem společnosti EKO-KOM, a.s. vás chceme požádat o souhlas s používáním souborů cookies pro účely výkonu, sociálních médií a reklamy. Sociální média a reklamní soubory cookie třetích stran používáme k tomu, abychom vám mohli nabízet funkce sociálních médií a přizpůsobenou reklamu. Další informace nebo doplnění nastavení získáte kliknutím na tlačítko „Více informací“ nebo otevřením nabídky „Nastavení cookies“ v dolní části webové stránky. Podrobnější informace o souborech cookie a zpracování vašich osobních údajů najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookie. Souhlasíte s používáním souborů cookie a zpracováním souvisejících osobních údajů?

Nastavení si můžete kdykoli změnit v nabídce „Nastavení cookies“ v dolní části stránky.

Nastavení souborů cookie

Nastavení můžeš kdykoli změnit v nabídce „Nastavení souborů cookie“ v dolní části stránky.