Zdroj: Samosebou.cz

Třídím jako Diva, vařím udržitelně: tipy na valentýnskou večeři

Na svatého Valentýna si můžete užít plnými doušky romantickou večeři ve svém oblíbeném podniku. Nebo připravit romantickou večeři hezky pěkně doma, navíc se ponese v duchu trvalé udržitelnosti.

Udělat si doma romantiku je fajn. Navíc je to vhodná příležitost doma trošku poklidit a vytáhnout nějakou tu sójovou svíčku, co jsem si během víkendů vyrobila. Sójové svíčky jsem si oblíbila – jsou totiž udržitelnější verzí těch klasických (návod na výrobu jsem sepsala v článku o „vánočním nenakupování“). Pokud chci vytvořit romantickou atmosféru, bez svíček si to neumím představit. 

Co dál?
Vymyslím nějaké dobré jídlo, které chutná mně i partnerovi. Zatím ještě nejsem rozhodnutá, jestli to letos bude losos v župánku, nebo romantický vafle do postele (a v župánku budu místo lososa pro změnu já).

Nebo si to můžu ještě o trošku víc zjednodušit a být ještě o kapku udržitelnější. Jak?
Tím, že zkusím vymyslet nějakou dobrotu, do které zapracuju zbytky, co se mi během posledních dní nakupily v ledničce. Na takové vaření jsou ideální těstoviny, třeba variace na oblíbené špagety „à la puttanesca“. A chuťově je to eňoňuňo.

Diva prozradí, jak na romantiku i trvalou udržitelnost. (Zdroj: Samosebou.cz)

Co potřebuju na špagety „à la puttanesca“?

  • Olivový olej (ideálně panenský);
  • pár filátek ančoviček;
  • chilli papričky (čerstvé nebo sušené);
  • česnek;
  • černé olivy;
  • kapary;
  • konzervovaná rajčata;
  • oregano;
  • hladkolistou petržel (ale může být i kudrnka);
  • sůl a pepř;
  • špagety.

Je pravděpodobný, že vícero z těchhle surovin máme doma, a je i dost pravděpodobný, že načatý, ať už ve špajzu, nebo v lednici: pár dní starou petržel, otevřenou plechovku s olivama, skleničku s kapary a černýma olivama…
Proč je tedy nezakomponovat do valentýnský večeře při svíčkách? Tomu já říkám spojit příjemné s užitečným!

Tip 

Odřezky a slupky nepatří do koše!
Slupky a odkrojky ovoce a zeleniny třídíme ideálně do bioodpadu nebo na kompost.
Ještě lepší je ovšem využít je! Jak?
Slupky jablek nebo manga lze použít jako základ při přípravě výživného snídaňového smoothie.
Z bramborových slupek můžeme udělat chipsy – stačí je dokřupava osmažit v pořádně rozpáleném kokosovém oleji.
Odkrojky a slupky od kořenové zeleniny můžeme schovat do uzavíratelného sáčku a použít při přípravě vývaru. Ideální je pak tyto zbytky lehce opéct v troubě, vývaru to dodá ještě více chuti, která se právě ve slupkách ukrývá!
Vývar samotný pak můžeme použít na základy omáček, rizot nebo na polévky.
Mňam!

1. Základem téhle omáčky je rozpálený olej na nízkém stupni, na kterém osmažíme chilli a ančovičky (kdo je nemusí, ať je nedává, stejně tak kapary – vím, že tenhle typ chutí nemusí být pro každého).
2. Pak přidáme česnek, olivy a kapary, oregano (funguje i sušené) a vše lehce osmahneme. Poté zalijeme základ rajčátky z konzervy. Vše přivedeme k varu a pak na mírném plameni vaříme zhruba půl hodiny.
3. Před podáváním vyndáme snítky oregana a omáčku osolíme a opepříme dle chuti (můj tip pro stažení kyselosti rajčat je špetka cukru).
4. Mezitím si uvaříme dle instrukcí na obalu špagety al dente, které pak s omáčkou důkladně smícháme.
5.
Pro ty, kdo vynechají ančovičky, můžu ještě doporučit zasypat oblíbeným sýrem.
To je, mimochodem, taková základní italská poučka – když se vaří s rybami nebo mořskými plody, nedává se sýr. Proto taky třeba na základní pizze marinara nenajdete mozzarellu. To je, co?

Tip 

Fresh bylinky kdykoli po ruce
Často se stává, že si pořídíme čerstvý bylinky na konkrétní recept a následně řešíme, co se zbytkem. Snadná pomoc! Stačí mít po ruce ideálně silikonové tvořítko na led a olivový olej. Přebytečné bylinky nasekáme nadrobno a olejem zalijeme do formiček a zamrazíme. A na další vaření máme připraveno a naporcováno! Lze použít na bazalku, oregano, tymián, libeček a další voňavé bylinky.

Tipy, jak nekupovat zbytečnosti

Hmmm, a já teď z toho všeho dostávám hlad! Nejspíš si tedy půjdu sepsat nákupní seznam. Ten se totiž před nakupováním (i online) skvěle osvědčil.
Vypozorovala jsem, že když nakupuju podle seznamu, obvykle si nepořídím žádný zbytečnosti, který pak nesním a který zbytečně skončí pro moje velký oči v odpadkovým koši.

Další dobrý pravidlo je nechodit nakupovat s prázdným břichem – to se mnou i s nákupním košíkem taky vždycky pěkně cvičí.

Ušetřím tak nejen peníze, ale i přírodu a zdroje, protože potravin se ročně vyhodí mraky – průměrně zabírá bioodpad cca 20 % z objemu našich popelnic…
Neplýtvat a využívat vše beze zbytků je pro mě fakt dost důležitý!

Já se už letos na Valentýna těším. Vařím totiž docela ráda a úplně nejradši udržitelně. Protože to má stejně jako třídění odpadu smysl! 

Nastavení souborů cookie

Samosebou.cz Vám přináší informace ze světa třídění a recyklace odpadu. Díky přijmutí cookies víme, jaký obsah Vás zajímá a můžeme se tak na tato témata více zaměřit. Vaše důvěra, pro nás moc znamená, děkujeme. Pro podrobnější informace o cookies a nastavení můžete zjistit na odkazu „Nastavení cookies“. Na stejném odkazu můžete Vaši volbu kdykoli upravit (najdete jej v dolní části webové stránky Samosebou.cz). Podrobnější informace o zpracování Vašich osobních údajů najdete v Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.

Nastavení souborů cookie

Nastavení můžeš kdykoli změnit v nabídce „Nastavení cookies“ v dolní části stránky.