Zdroj: Samosebou.cz

Třídím jako Diva: recepty a tipy, jak podpořit imunitu a jak třídit odpad od léků

Každý podzim a zimu to přijde: sezona kýchání, kašlání, smrkání a v nejhorším taky polehávání, únavy, teplot… Ať už jde o chřipku, nachlazení, rýmu, nebo kašel, příjemné to není. Ale způsobů, jak posílit svoji imunitu, je hodně, a dokonce je můžeme hledat i v kuchyni! Více informací, rady a tipy prozradí Diva v článku!

Já jsem si na tu letošní zimu udělala seznam surovin, které se doporučují na podporu imunity. Většina z nich je známá a běžně užívaná, třeba vás ale překvapí svým účinkem. 
Jasně, že když na nás přijde ta chřipka, nesmíme zanedbat návštěvu lékaře a léčbu tím, co nám předepíše, ale při drobné sezonní únavě, rýmě nebo jako prevence nám tyhle věcičky můžou hodně pomoct! Podobně může přírodě pomoct, když budeme vědět, že posmrkané papírové kapesníčky patří do směsného odpadu!

Jakými potravinami můžeme v zimě podpořit svoje zdraví?

Ať už budeme tyhle zdraví prospěšné potraviny jíst nárazově, nebo pravidelně, věřte, že udělají pro naše tělo výbornou službu (podrobněji v článku Jak pomoci imunitě prostřednictvím jídla?).

V naší „přírodní lékárně“, a tedy v našem jídelníčku by neměly chybět tyto potraviny:

  • Cibule
    Běžná zelenina, prostě základ pro mnoho českých i mezinárodních receptů a taky top pomocník při zánětu horních cest dýchacích. O cibuli se říká, že je přírodním antibiotikem.
    Snadno z ní vyrobíme čaj, sirup nebo šťávu – a když říkám snadno, tak to tak opravdu myslím – na ten nejjednodušší recept stačí totiž přidat jen cukr a nechat cibuli „vypotit“.
  • Zázvor
    Tak tohle je vážně přírodní úkaz, který se v českých kuchyních ustálil teprve nedávno, ale třeba v Indii s ním pracovali před více než 4 500 lety!
    Lze jej sušit, konzumovat čerstvý i vařit a obsahuje celou řadu užitečných látek, které mají povzbudivé účinky, pomáhají s trávením, chřipkou i bolestí.
    Můj tip, jak ho zařadit do jídelníčku, jsou nejrůznější jídla vycházející z indické kuchyně, sushi, u kterého zázvor prostě nesmí chybět, a samosebou také čaj.
TIP 

Silný a opravdu účinný zázvorový čaj nejlépe připravíme tak, že zázvor oloupeme a nejlépe nastrouhaný nahrubo necháme cca 15 minut vařit. Silný odvar scedíme, až bude teplota pod 40 °C, přidáme med a citron – pokud by byla teplota vyšší, připravíme se o cenné látky z medu i z citronu, protože vitaminu C vysoké teploty nesvědčí, stejně jako enzymům v medu. No a voilà – ten nejlepší nápoj na zimní čas je tu!

  • Citron
    Další nestárnoucí klasika. V dávných časech znak luxusu, dnes běžná věc, a za mě bohudík, protože já si třeba čaj bez citronu v zimě snad ani neumím představit!
    Tento citrusový plod je plný vitaminu C, stimuluje funkci jater a pomáhá při detoxikaci organismu.
    Kromě čaje je báječný také k dochucení asijských vývarů, jako je třeba vietnamské pho nebo některé druhy vývarů na japonský ramen – zkuste a nebudete už chtít jinak!
     
    Nenechte si ujít přehled dalších potravin nabitých důležitým vitaminem C v infografice.
  • Česnek
    Tak tahle zelenina je důležitá nejen v „sezoně upírů“! Dělám si legraci, ale ne zas tak moc, protože na zimu se česnekem zbrojím podobně jako Buffy, přemožitelka upírů.
    Česnek je brácha cibule, i on je totiž prý tzv. přírodní antibiotikum, ale taky antivirotikum, pomáhá se zažíváním, pomáhá čistit krev a zlepšuje dýchaní (rozšiřuje průdušky). Kdo holduje stejně jako já fresh pomazánkám, tomu doporučuju zkusit si uvařit pořádnou domácí česnekovou polévku s pěkným nášupem čerstvého česneku nebo česnekovou pomazánku.
     
    Pro okolí bude přítomnost po konzumaci výše uvedených dobrot sice chvíli náročná, ale zdraví rozhodně podpoří! A zdraví je na prvním místě, že jo?
  • Med
    Med je prostě poklad! Už naše babičky nám ho dávaly do čaje a jeho historie je samozřejmě ještě delší. Med je nejen sladká pochoutka, ale taky užitečný pomocník pro naše tělo – maska s medem pomáhá vlasům, které trápí lupy, i pleti. A samozřejmě skvěle pomáhá proti kašli!

Diva inspiruje ke zlepšení imunity i třídění odpadu. (Zdroj: Samosebou.cz)

  • Šalvěj
    Bylinka, kterou můžeme používat jako čaj, koření, ale po staletí se z ní připravují taky nejrůznější léčivé tinktury a balzámy.
    Šalvěj podporuje imunitu, pomáhá při léčbě močových cest, nadýmání. Kloktání odvaru ze šalvěje ulevuje při zápachu z úst i při angínách a dalších respiračních onemocněních.
     
    Mě baví šalvějový čaj a taky ráda tuhle bylinku používám při vaření, třeba k červenému masu se hodí podobně jako tymián a dodá typickou chuť a vůni.
  • Červená řepa
    Tak co, kdopak by tu (ne)čekal tohle rudé nadělení? Ale dává to smysl! Řepa je plná vitaminů a minerálů, a navíc má málo kalorií.
    Jíst řepu je super jako prevence právě respiračních obtíží, posiluje imunitu a stimuluje aktivitu bílých krvinek.
    Jo, a co mi přijde u řepy ještě skvělé, je to, že díky sacharidům dodává tělu energii a obsah nitrátů podporuje správnou cirkulaci kyslíku v organismu a nárůst fyzické výkonnosti. Ne nadarmo se říká „být zdravý jako řepa!“.
     
    Já mám ráda řepovou šťávu, perfektní je i řepný kvas, ale miluju taky pomazánku s červenou řepou, nakládanou řepu, třeba i v pickles, polévky s řepou (třeba boršč), skvělé jsou také domácí chipsy.
Hladce, obrace – ne! Fermentace!

Fermentace zeleniny představuje snadný způsob její konzervace na zimní období, kdy navíc můžeme využít doma shromážděné nepoužívané sklenice a zavařovačky, které jsme nevytřídili, ale uschovali si je právě pro účely nakládání či zavařování ovoce a zeleniny.
Fermentace zachovává potřebné vitaminy a některé pozitivní účinky ovoce a zeleniny umí navíc zesílit!
U nás je oblíbené hlavně zelí, které je navíc plné vitaminů, ale naložit můžeme třeba i květák, řepu nebo různé směsi. A čemu fakt neodolám, to je kimchi, tenhle klenot korejské kuchyně prostě miluju!
Fermentace a nakládání je navíc možnost, jak nevyhazovat jídlo a předcházet plýtvání!

Poklady pro zdraví z hrnců a hrnečků

Kromě samotných surovin tu pak máme spoustu jídel, která jsou prostě a jednoduše zimní. Jde v nich nejen o suroviny, ale taky o posilovací účinky, které tahle jídla mají na imunitu. A nebude překvápko, že obsahují obyčejně některou ze surovin výše uvedených: 

  • Pořádně silná a voňavá česneková polévka postaví na nohy i mumii.
  • Domácí hovězí vývar z masa, kostí a zeleniny dokáže zázraky, pro vysoký obsah bílkovin a minerálních látek pomáhá s hojením.
    Vývar navíc nemusí být vůbec fádní, protože se stoupající popularitou nejrůznějších typů asijské kuchyně se i u nás rozrůstá povědomí o jiných způsobech vaření, kořenění a konzumace vývarů – ať už je to vietnamské pho, nebo japonský vývar na ramen či udon.
     
    Speciální místo v mém srdíčku a jídelníčku mají také polévky typu tom-kha nebo miso. Ty první obsahují kombinaci chilli a kokosového mléka, druhé lahodnou pastu.
  • Z nápojů jsou na podporu imunity kromě čajů vynikající také smoothie, mošty a jiné přírodní ovocné šťávy nebo tzv. zlaté mléko z kurkumy.
    Tenhle nápoj funguje skvěle na únavu, posílení i detox organismu. Tahle mňamka pochází z Asie, konkrétně z Indie a z tamní tradiční medicíny ájurvédy. Kombinuje blahodárné účinky kurkumy, chilli, kardamomu, skořice a medu. To vše s teplým mlékem. No, kdo by odolal? Já ne!

Kam vyhodit obaly od léčiv a suplementů?

Imunitu můžeme podpořit taky vitaminovými doplňky a suplementy. Kam pak s jejich obaly? Blistry od pilulek, tobolek a dalších suplementů nebo léčiv jsou obyčejně vyrobeny z kombinací různých druhů materiálů, které od sebe navíc nelze oddělit (jedná se o tzv. kombinované obaly) a patří do směsného odpadu.

Některé typy blistrů se dnes vyrábějí pouze z jednoho materiálu, ty tedy třídíme do příslušných sběrných nádob na odpad.

Do plastů patří obaly od větších balení vitaminů a léků, plastové sáčky apod. Papírové krabičky a příbalové letáky třídíme do papíru.

Infekční odpad jako třeba posmrkané papírové kapesníčky, náplasti, aplikátory a další patří do směsného odpadu.

Odpad typu injekční jehly a stříkačky (od diabetiků nebo lidí, kteří si musí ředit krev, a dalších), můžeme odnášet, podobně jako prošlé léky, do lékáren, které by měly fungovat jako sběrná místa nebezpečného zdravotnického odpadu. 
Rady, kam třídit odpad, najdete v online abecedním průvodci správným tříděním odpadu Kam třídit.

 

Snad jsem přinesla inspiraci pro to, co jíst a pít na podporu zdraví, které někdy potřebuje i naši pomoc, aby pak zvládlo různé výzvy. Když k tomu přidáme trošku pohybu, sluníčka, pak budeme mít zaručeně dobrou náladu a jen tak nás něco nezaskočí! A díky skvělé kondici určitě nebudeme zapomínat třídit odpad vždy a všude, protože to má smysl!

Nastavení souborů cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, které jsou nezbytné k poskytování služeb. S vaším souhlasem budeme používat i další soubory cookie pro účely výkonu, sociálních médií a reklamy. Pro další informace nebo doplnění nastavení klikněte na odkaz „Nastavení cookies“. Souhlas s využitím všech souborů cookie vyjádříte kliknutím na tlačítko „Přijmout vše“. Můžete jej kdykoliv odvolat nebo upravit otevřením nabídky „Nastavení cookies“ v dolní části webové stránky. Podrobnější informace o souborech cookie a zpracování vašich osobních údajů najdete Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookie.

Nastavení souborů cookie

Nastavení můžeš kdykoli změnit v nabídce „Nastavení cookies“ v dolní části stránky.