Zdroj: Pixabay.com

Třídíme tradice – kapří řízek na talíři

Blíží se Štědrý den, jehož nedílnou součástí je slavnostní štědrovečerní večeře. A ačkoliv se říká, že sto lidí má sto chutí, tato večeře není tolik o našich chuťových preferencích, jako spíš o tradici. A tradice velí servírovat kapra!

kapr_prodej_trideni_tradice

Zdroj: Pixabay.com

Vánoční rybí tradice

Kapr je v českých vodách tradiční českou rybou. Jeho chov a prodej je pilířem regionálního rybího obchodu. Ať už si o kaprovi myslí naše chuťové buňky cokoliv, nepopřeme, že k českým Vánocům prostě patří. Kapří hody tak zdobí nejeden český stůl.

S novými generacemi by se mohlo zdát, že se tradice vytrácí, ale kapři, zdá se, nikam odplout nechtějí.
Většina štědrovečerních hodovníků volí kapra v trojobalu, tedy připraveného ve stylu à la řízek. Jsou ale tací, kteří preferují přírodní úpravu. Setkáme se ale i s přípravou kapra na černo – ve švestkové omáčce (recept).

ZAJÍMAVOST

Dominantně se kapr prosadil v českém prostředí až v 19. století. Předtím se spíše hodovaly vinné klobásy a jiné masité pokrmy jako kompenzace bezmasého půstu.
Smažený kapr se prosadil až ve druhé polovině 20. století, dříve se na Štědrý večer preferoval právě kapr „na černo“ nebo „na modro“, tedy svařený s vínem a zeleninou.

Z kapra se také připravuje polévka. V českém prostředí vévodí klasický rybí vývar s kořenovou zeleninou a pro gurmány ještě přidané osmažené jikry.

kapr_rizek_salat_samosebou_tradice_trideni

Zdroj: Commons.wikimedia.org

Lekce z kapří historie

Ptáte se možná, kde se kapr na stole během Štědrého večera vzal? Ryba je symbolem křesťanství již od počátků tohoto náboženství. Se symbolem ryby se můžeme setkat i ve formě nálepky na autech jako přiznání se ke křesťanské víře.

Současně je ryba tradičním postním jídlem. Po celodenním bezmasém půstu během Štědrého dne, který se drží podle křesťanské tradice, je tak kapr ideálním zakončením dne ve formě slavnostní večeře. Někteří z nás ale volí alternativy – jiná ryba, jiná úprava.

Přinese nová doba nová pravidla?

Často se ve vánočním období medializuje způsob prodeje kaprů. Pár dní před Štědrým večerem se na strategických místech objeví kádě se živými kapry, kteří se prodávají přímo na místě. Mnoho ochránců práv zvířat a přírody upozorňuje na nutnost změny této lidové praxe. Ať již je nám to příjemné, nebo ne, tradice si žádá své.

V moderní době je příjemné se tak trochu i díky tradicím zklidnit a i v hektické době si připomenout naše kořeny, zvyklosti a i to, jak je důležité pokračovat v tom, co nás pojí.

smazeny_kapr_tradice_trideni_samosebou

Zdroj: Pixabay.com

Vánoční kapři a třídění odpadu

Manipulace s rybími zbytky může být nepříjemná. Měli bychom se snažit zpracovat z ryby maximum, například hlavy, jikry a odřezky na vývar, ploutve a ocas na křupavé chipsy na zdobení atd.
Pokud ale víme, že vývar dělat nebudeme, je ideální zakoupit už rovnou pouze filety, aby zbytek ryby neskončil zbytečně v koši na směsný odpad, přeci jen to, co nespotřebujeme my, může s radostí použít někdo jiný pro sebe nebo pro zvířata.

Obaly, ve kterých se filety prodávají, jsou často z plastu, pokud nejsou příliš mastné, patří vytřídit do žlutého kontejneru, příp. je postačí opláchnout i proto, aby nám o svátcích doma nezapáchala rybina.

Kosti nepatří do kompostuSe zbytkem kapra, které už nechceme jíst, je nejlepší se vypořádat tak, že je ponecháme ke konzumaci našim domácím miláčkům. Pokud žádné nemáme,  pak je nejlepší zbytky zabalit do již znehodnoceného obalu, který nelze vytřídit (například do mastného sáčku).


Pokud rádi
smažíte kapra ve fritovacím hrnci, ale platí to i pro ty, kteří upřednostňují pánve, jistě si lámete hlavu, co s použitým olejem.
Rozhodně nevylévat do kanalizace! Ideální je olej slít do PET láhví a odnést na sběrná místa. V mnoha obcích existují už i speciální kontejnery na sběr oleje.

Nastavení souborů cookie

Samosebou.cz Vám přináší informace ze světa třídění a recyklace odpadu. Díky přijmutí cookies víme, jaký obsah Vás zajímá a můžeme se tak na tato témata více zaměřit. Vaše důvěra, pro nás moc znamená, děkujeme. Pro podrobnější informace o cookies a nastavení můžete zjistit na odkazu „Nastavení cookies“. Na stejném odkazu můžete Vaši volbu kdykoli upravit (najdete jej v dolní části webové stránky Samosebou.cz). Podrobnější informace o zpracování Vašich osobních údajů najdete v Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.

Nastavení souborů cookie

Nastavení můžeš kdykoli změnit v nabídce „Nastavení cookies“ v dolní části stránky.