Zdroj: Pixabay.com

Vánoční cukroví: tipy na recepty a třídění odpadu

Vánoce přicházejí a jako každý rok jsou plné výzev: povede se nám cukroví? Stihneme ho upéct? A toho různorodého odpadu a otázky, kam s ním. Samosebou.cz přináší tipy, kdy péct jaké druhy cukroví, a báječné recepty. Nechybí ani tipy na správné třídění odpadu, které se budou hodit v každé kuchyni…

Adventní čas znamená přípravu na nejkrásnější svátky v roce – Vánoce.
A k nim neodmyslitelně patří i cukroví. Kdo peče domácí vánoční cukroví, ten ví, že kromě delikátních cukrovinek vzniká v kuchyni i dost odpadu.
Samosebou.cz proto přináší tipy jak na skvělé recepty na vánoční cukroví, tak na správné třídění odpadu, který při pečení vzniká. Prostě pečeme s chutí a třídíme hlavou!

Jak zvládnout pečení v pohodě? Důležité je správné načasování!

Jaké cukroví upéct? A kdy je ten správný čas? Stihneme všechno? Zatímco třeba s přípravou krémů je třeba počkat až úplně nakonec, některé druhy cukroví si můžeme připravit už v prvním adventním týdnu.

Klíčem k úspěchu je tedy správné načasování pečení vánočního cukroví, díky tomu si můžeme upéct více druhů, které budou chuťově výborné, a nebudeme se honit na poslední chvíli.

První adventní týden: příprava trvanlivých druhů

S dostatečným předstihem lze upéct „suché“ cukroví, tedy například oblíbené medové perníčky nebo rohlíčky.
Kdo rád experimentuje, může zkusit i méně tradiční variantu – fantastické pistáciové rohlíčky s kardamomem

A je samosebou, že bychom neměli zapomínat třídit odpad. Sáček od kardamomu, pokud je z kombinovaných materiálů, vyhodíme do směsného odpadu.
Jestliže se jedná o sáček čistě papírový nebo plastový, vytřídíme ho do příslušného kontejneru na papír nebo do sběrných nádob na plast.
A kam s obalem od vajíček? I ten patří do modrého kontejneru na papír.

Dobré vědět

Třídění sáčků různých druhů může být někdy docela oříšek. Není to ale žádná věda, když se naučíme pár základních principů a rozlišování materiálů. V jednoduchosti: ty čistě papírové nebo plastové patří do příslušných kontejnerů.
Obaly, které jsou složeny z více neoddělitelných materiálů nebo mají speciální povrchovou úpravu (např. jsou povoskované), stejně jako obaly jakkoliv znečištěné patří do směsného odpadu.

Druhý adventní týden: čas na další „nekrémové“ cukroví

Vánoce se pomalu blíží a je čas pustit se do dalších druhů, jen s krémy ještě počkáme. Perfektní jsou třeba domácí čokoládové pralinky nebo oblíbené marokánky.

Ani tady nezapomínáme na správné třídění odpadu. Nápojový karton od mléka či smetany patří do sběrných nádob na nápojové kartony.
Obal od čokolády je třeba rozložit na jednotlivé části dle materiálu, tedy na papír, plast, kov (alobalové fólie), případně kombinovaný materiál.
A právě kromě kombinovaného materiálu (a znečištěných obalů) můžeme jednotlivé složky obalů vytřídit do příslušných kontejnerů.

Třetí adventní týden: jde se do finále!

Těsně před Vánoci už není na co čekat, na řadu přicházejí poslední druhy cukroví (i ty krémové).
Mezi ty méně tradiční – ale chuťově opravdu úžasné – patří například Milčiny macešky nebo medové trubičky.

Milčiny macešky jsou krásným a chutným druhem cukroví, které rozhodně stojí za vyzkoušení. (Zdroj: facebook.com/Jak v kuchyni)

Obaly od másla patří do směsného odpadu.
Plastové láhve od olejů můžeme zcela vyprázdněné a zbavené mastnoty třídit do žlutého kontejneru. Skleněné láhve do kontejneru na sklo.

Jak cukroví skladovat?

Kdo peče s dostatečným předstihem, ví, že důležité je jak dobré načasování, tak i správné uchování již upečeného cukroví.
Jak uchránit připravené dobroty před mlsnými jazýčky členů domácnosti, je na vynalézavosti každé hospodyně…

Tip 

Tak a je napečeno. Nebo není? Nevadí! Pokud někdo pečení s předstihem nestihl, může vyzkoušet 5 tipů na cukroví do 2 hodin. I za krátký čas se totiž dají připravit skvělé dobroty, které úžasně chutnají i vypadají.


Samosebou.cz přeje úspěšné pečení a krásný adventní čas strávený v pohodě, radosti a ve zdraví.
Třídění odpadu je krásný a hodnotný dárek pro naše životní prostředí. Třiďte odpad vždy a všude, má to smysl!

Nastavení souborů cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, které jsou nezbytné k poskytování služeb. S vaším souhlasem budeme používat i další soubory cookie pro účely výkonu, sociálních médií a reklamy. Pro další informace nebo doplnění nastavení klikněte na odkaz „Nastavení cookies“. Souhlas s využitím všech souborů cookie vyjádříte kliknutím na tlačítko „Přijmout vše“. Můžete jej kdykoliv odvolat nebo upravit otevřením nabídky „Nastavení cookies“ v dolní části webové stránky. Podrobnější informace o souborech cookie a zpracování vašich osobních údajů najdete Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookie.

Nastavení souborů cookie

Nastavení můžeš kdykoli změnit v nabídce „Nastavení cookies“ v dolní části stránky.