Zdroj: Pexels.com

Dilema: živý, nebo umělý vánoční stromek?

Jsou otázky, které si klademe každý rok. Proč mi ta dieta vydržela jen týden?
Kdy už konečně napadne sníh? Proč už zase sněží (kdo to má odhrabovat)? Zvolíme klasiku kapra, nebo lososa? A udělat salát s majonézou, nebo bez? V době adventu pak obvykle mnoho z nás řeší, zda vyrazit pro živý stromek, nebo dát přednost umělému. Jak se rozhodnout?

Varianty vánočních stromků

Že zní otázka vždycky umělý, či živý? Ale kdeže. Dnes existuje mnohem víc možností. Jen je třeba mrknout se vánočním stromkům pořádně na jehličí.

samosebou_dilema_zdobeni_stromku_zivy_stromecek_vanoce

Vkusně ozdobený a nasvícený vánoční stromek je krásným symbolem Vánoc. (Zdroj: Unsplash.com/Tim Mossholder)

Začneme klasikou, o které jsou záznamy už ze 16. století. Rostlý vánoční stromek může být řezaný nebo zasazený v květináči.

Umělý stromek se od toho živého liší v mnoha věcech: je umělý, nevoní a často nevypadá jako opravdový strom tak, jak ho známe z přírody.

Mezi výhody patří, že zůstává po celou dobu zelený, neopadá, má pravidelný tvar a z dlouhodobějšího hlediska je jeho předností nižší pořizovací cena.

A která z variant této majestátní ozdoby je šetrnější k životnímu prostředí?

ZAJÍMAVOST

Umělé stromečky jako alternativa k řezaným či živým se začaly využívat už před rozšířením masové produkce plastů, a tedy před stromky umělými z plastů (které se dnes vyrábějí převážně v Číně z PVC). První umělé vánoční stromky pocházejí z Německa z 19. století a vyrobeny byly z husího peří obarveného na zeleno a během století se jejich popularita velice rozšířila.

Začátkem 20. století se stromky z husího peří dostaly do USA a i tam bodovaly. Právě ve Spojených státech se v návaznosti na nejrůznější křesťanské tradice používaly alternativy živých stromků už v 18. století. Šlo o dřevěné pyramidové konstrukce osvětlené svíčkami. Od 50. do 60. let 20. století byl převážně v USA populární typ umělého stromku vyráběný z hliníku. Popularita stromků plastových také stoupá od 50. let 20. století s popularitou masového využití plastů obecně, za zmínku jistě stojí stromky z PVC s již zabudovanými světélky.

Umělý vánoční stromek – reálná pohroma?

Mnozí z nás si mohou myslet, že zakoupením umělého stromku pomůžou životnímu prostředí a přírodě. Ale to je velký omyl!
Je třeba vidět věci v širším kontextu – jen k výrobě jednoho umělého stromku je totiž potřeba takové množství kyslíku, které vyprodukuje několik stovek živých stromků zhruba za 10 let.

stromek_vanoce_vanocni_stromecek_umely_kocka_dekorace

Umělý stromek, který nám již dosloužil, je nejlepší odvézt do nejbližšího sběrného dvora. (Zdroj: Pexels.com/Jessica Lewis)

Umělé stromky, zejména pak „jehličí“, jsou z PVC. A už asi víte, že základní surovinou pro výrobu plastů je ropa.
Umělé stromky ale mohou obsahovat nemalé množství jiných toxických a nebezpečných látek a těžkých kovů.
No a z hlediska zátěže životního prostředí je třeba k výrobě také připočítat logistiku a likvidaci vysloužilých vánočních stromků.

Řezaný stromek – osvědčená klasika

Klasický řezaný stromek pochází v naprosté většině ze speciální plantáže, kde se na svou velkou vánoční parádu připravuje až 12 let. Za svůj krásný a pravidelný tvar vděčí pěstitelům, kteří jej během růstu tvarují různými způsoby (střihem i vazbou).

Věděli jste, že až 40 % řezaných stromků pochází z plantáží mimo Česko? Chceme-li si pořídit řezaný stromek s ohledem šetrnost k životnímu prostředí, musíme si pečlivě přečíst, odkud stromek pochází.
Strom vypěstovaný na české plantáži představuje totiž díky tomu, že není potřeba převoz tisíce kilometrů, mnohem menší uhlíkovou stopu. Proto bedlivě sledujme štítky na špičkách stromků, kde by měly být informace o místě původu daného stromečku uvedeny!

Vánoční stromek v květináči – řešení s dobrým koncem

Řezané stromky po Vánocích obvykle nečeká příliš šťastný konec. Z pýchy našeho obýváku se stává odpad. Stromky končí nejčastěji v drtičkách a kompostérech nebo ve spalovnách.

vanocni_stromek_stromecek_vanoce_kvetinac

Velmi vyhledávaným trendem posledních let je pořídit si vánoční stromeček v květináči. (Zdroj: Pixabay.com)

Předejít tomu můžeme koupí speciálních vánočních stromků v květináči. Po svátcích takový stromek totiž můžeme vysadit na zahradu a sledovat tak jeho další život i několik desítek let. Ale bacha!

Stromek v květináči nemá rád prudké změny teploty, proto je lepší ho na „teplo domova“ a následnou „zimu venkova“ trošku připravit a přivykat ho na razantní teplotní výkyv postupně, jinak bychom o něj mohli přijít.

VÍTE, ŽE?

Sdružení pěstitelů odhaduje, že se v České republice ročně prodá kolem 1,3 milionu řezaných stromků. Ceny se liší podle druhu stromku a jeho velikosti a pohybují se v rozmezí od 300 do 1 500 Kč.

Kterou variantu zvolit? 

Přihlédneme-li k šetrnosti k přírodě, pak bychom si měli pořídit stromek řezaný s certifikátem FSC (stromky pocházející ze šetrně obhospodařovaných lesů).

Pokud si troufneme na výsadbu stromku a vlastníme zahradu, určitě neuděláme nic špatně, když si pořídíme stromek v květináči. Jen pozor!
Ve většině nákupních center jsou stromky vyřezány ze země jen s malým kořenovým obalem a takové kusy poměrně rychle zajdou, pokud nemají vhodné podmínky…

Jestliže nechcete stromek řezaný ani v květináči a z umělého se vám ježí chlupy na ruce, pak jsou vhodnou variantou jehličnaté větve, které dáte do vázy s vodou a můžete je i ozdobit.

Mimochodem dnes už si můžeme „živý“ stromek v květináči i pronajmout a po svátcích ho vrátit…

 

Samozřejmě – konečná volba je vždy a pouze na každém z nás. Ale i zvyky kolem Vánoc lze spojit s ekologií.
A upřímně – nic neprovoní dům tak jako voňavý stromek a nic (snad až na huňaté vánoční ponožky) nezahřeje tak jako dobrý pocit z ekologicky šetrné volby.
Tak šťastné, zelené, voňavé a co nejvíce udržitelné!

Nastavení souborů cookie

Samosebou.cz Vám přináší informace ze světa třídění a recyklace odpadu. Díky přijmutí cookies víme, jaký obsah Vás zajímá a můžeme se tak na tato témata více zaměřit. Vaše důvěra, pro nás moc znamená, děkujeme. Pro podrobnější informace o cookies a nastavení můžete zjistit na odkazu „Nastavení cookies“. Na stejném odkazu můžete Vaši volbu kdykoli upravit (najdete jej v dolní části webové stránky Samosebou.cz). Podrobnější informace o zpracování Vašich osobních údajů najdete v Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.

Nastavení souborů cookie

Nastavení můžeš kdykoli změnit v nabídce „Nastavení cookies“ v dolní části stránky.